Posebna emisija za Noć muzeja - Digitalna Noć muzeja 2021.

Ove godine Hrvatska televizija priprema posebno izdanje emisije povodom kulturne manifestacije Noć muzeja. U petak 29. siječnja na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u 21 sat, gledatelji će moći vidjeti emisiju Digitalna noć muzeja 2021. koja će se emitirati iz Dnevničkoga studija Hrvatske televizije.

Prvi put neka emisija, a koja nije dio IMS-a, emitirat će se iz Dnevničkog studija koji nudi beskrajne mogućnosti proširene stvarnosti zbog čega će gledatelji dobiti priliku ušetati u svijet muzeja. 

U manifestaciji i ove godine sudjeluju muzejske i brojne druge baštinske, obrazovne i znanstvene institucije, koje će posjetiteljima ponuditi raznolik program i besplatan ulaz, ali putem jedinstvene Platforme, koja je pokrenuta samo za potrebe 16-og izdanja manifestacije.Uz voditelje emisije, Maju Njirjak i Dražena Ilinčića, emisiju će realizirati i brojni novinari iz HRT-ovih dopisništava. Pojavit će se tu i poznata HTV-ova lica koja će i sama isprobati Platformu: Doris Pinčić, Davor Meštrović, Marta Šimić Mrzlečki, Damir Smrtić, Zoran Vakula, Daniel Križ i Luka Petrinec

Za brojne ljubitelje kulture i umjetnosti, ove godine muzeji nažalost imaju zatvorena vrata no ona će se otvoriti putem virtualne stvarnosti. Ekipa HRT-ove posebne emisije ističe kako će muzejski život s društvenih mreža i iz virtualnog svijeta postati stvarnost u studiju HRT-a. Svi oni koji su zadnjih 16. godina uživali u posjeti muzejima i ugodnim druženjima uz razgovore o umjetnosti, ove godine, kada su Hrvatsku i svijet pogodili nemili događaji, imaju veće no ikad potrebe za umjetnošću.

- Upravo zato, nismo odustali!, istaknula je voditeljica odjela Kulture HTV-a Lidija Špiranec, koja s marljivim timom već nekoliko tjedana priprema posebnu emisiju Digitalna Noć Muzeja 2021.

- U ovim izazovnim vremenima stereotipni način razmišljanja je neprimjenjiv, primijeniti se mogu samo nova, drugačija rješenja. Upravo tako smo pristupili i ovom projektu. Ubrizgali smo i silnu kreativnu energiju. Pripremamo niz iznenađenja za gledatelje koji će, između ostalog, dobiti uvid i u svjetsku muzeološku scenu, odnosno kako se svjetski muzeji nose s pandemijom, izjavila je Lidija Špiranec.

HRT-ovi novinarski timovi s terena će donijeti priče kako se Hrvatska suočila s potresima, ali i lockdownom, kao i novo-normalnim potrebama publike. Ući će s gledateljima u mnoge muzeje, ali virtualno.

Jedan od voditelja emisije, Dražen Ilinčić izjavio je kako je Uz Noć muzeja od samih početaka, a među najzabavnijim trenucima pamti jedno uključenje uživo u središnji Dnevnik HTV-a.

- Birajući muzej iz kojeg ću se javiti uživo, a u skladu s mojom djetinjastom potrebom da ne idem utabanim stazama, odabrao sam Lovački muzej u Zagrebu. Kad smo o tome razgovarali na dnevnom kolegiju, kolega Renato Kunić predložio je da i on sudjeluje u tome malom projektu, kako bih ga mogao pitati kako se on, kao jedan Kunić, osjeća u Lovačkome muzeju. Rečeno-učinjeno, no, kako obično navode na odjavnim špicama filmova, nijedna životinja nije ozlijeđena tijekom snimanja, a kolega Kunić i danas je živ i zdrav, ispričao je Dražen u svom prepoznatljivom šaljivom tonu.Uz Dražena Ilinčića, voditeljica emisije bit će i Maja Njirjak.

- Izuzetna mi je čast sudjelovati kao dio tima, od naših kolega koji su ''na prvu kliknuli" s idejom o digitalnoj Noći muzeja i omogućili da mašta postane stvarnost - Dalibor, Lenny, Vlado. Od realizatora Zdenka Bišćana, naše asistentice Ane, producenta Tihomira Štivičića, sve do naših novinara, snimatelja i montažera, kostimografa, kostimera i šminkera, bez kojih ne možete do finalnog proizvoda. A to je 60 minuta prvorazredne kulturne emisije, koja otvara svijet muzeja, u situaciji kada su svi muzeji de-facto zatvoreni. Vjerujemo da će naši gledatelji to i prepoznati, izjavila je Maja Njirjak.

A redatelj emisije Zdenko Bišćan, koji se krije iza stotina i stotina Informativnih emisija, za ovu emisiju kratko i jasno ističe: "Ova noć ima čudnu moć i zato uz HRT u svaki muzej i svaki grad možete doć".

Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, inicijatorice i voditeljice programa manifestacije Noć muzeja istaknule su kako je HRT jedan od najznačajnijih i nezaobilaznih partnera u realizaciji ove manifestacije.

- Iznimno smo ponosne na cijelu hrvatsku muzejsku zajednicu, brojne baštinske i obrazovne ustanove, što su i ove godine u iznimno teškim okolnostima pandemije i potresa prijavili 171 program za Digitalnu Noć muzeja, koja se organizira u okviru Hrvatskog muzejskog društva. Na taj način, ljubitelji muzejskih i ostalih programa moći će pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr, kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova, izjavile su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić. 

- Zahvaljujemo svim sudionicima, publici i ukupnoj javnosti na potpori i ovoj 16. po redu Noći muzeja, koja će se održati ove godine u virtualnoj stvarnosti, istaknula je Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva.

Najduža muzejska noć i ove se godine održava od 18 pa sve do 23 sata, dok će 60-minutna emisija na HTV-u trajati od 21 do 22 sata.