Romano Bolković - 1 na 1: Prof. dr. Miro Jakovljević

U srijedu 27. siječnja u talk showu Romana Bolkovića - 1 na 1 gostuje prof.dr. Miro Jakovljević. Emisija je na rasporedu u 20:10 na Prvom programu HTV-a.

S profesorom Jakovljevićem razgovaramo o strahu i zazoru od cijeljenja, o tome kako protumačiti razložnost cijeljenja u klimi iracionalnosti i lažnih vijesti, o povjerenju u institucije, radikalizaciji i maničnoj, narcističkoj kulturi u kojoj živimo te o transgeneracijskim traumama.

Također razgovarao i o kultu sreće, lažnoj i autentičnoj sreći, o kurikulumu i izgradnji zdravog društva i empatijske civilizacije, o tome je li korona šansa da izgradimo bolje društvo. No neke od tema bit će i važnost životnih uzora u krizama te je li boravak u karanteni moguće pozitivno iskoristiti te na čemu graditi optimizam.

Prof. dr. Miro Jakovljević predstojnik je Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb. Smatraju ga vodećim hrvatskim psihijatrom, a slovi i za najboljeg psihofarmakologa u našoj zemlji. U stručnim krugovima poznat je po svojim konceptima transdisciplinarne integrativne psihijatrije i kreativne psihofarmakoterapije. Rođen je 1954. u Sarajevu gdje je 1977. završio Medicinski fakultet. Od 1979. zaposlen je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, na Klinici za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Pročelnik je Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Mostaru od 2000., a od 1998. pročelnik je Zavoda za biologijsku psihijatriju i kliničku psihofarmakologiju Psihijatrijske klinike. Od 2007. predstojnik je Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb, te prodekan za znanost na Medicinskom fakultetu u Mostaru.

Urednik je časopisa "Psychiatria Danubina" koji je citiran u nekoliko indeksirajućih publikacija (Index Medicus/MEDLINE, SCIE). Glavni je urednik stručne revije za primijenjenu psihologiju i psihološku medicinu "Pro Mente Croatica". Od 1997. redoviti je član Hrvatske akademije medicinskih znanosti, te više međunarodnih institucija i društava (APA, AEP, WFSBP). Pozvani je predavač na međunarodnim psihijatrijskim kongresima.

Objavio je sedam knjiga, više od 150 znanstvenih i stručnih radova, a tekstove ima u brojnim knjigama drugih autora.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.