Život na sjeveru

6. siječnja na HRT - HTV 1 u 15 sati

Koliko su jaki arktički korijeni Norveške, jesu li dio suvremenog nacionalnog identiteta? Koji su izazovi ribarenja iznad sjeverne polarnice, na čemu počivaju temelji održivog upravljanja ribljim fondom? Hoće li i kada norveški prihodi od izvoza morske hrane nadvisiti one od nafte i plina, mogu li ribarstvo i eksploatacija fosilnih goriva zajedno?


Kako je nekad malo trgovačko mjestašce 20 stupnjeva južno od Sjevernoga pola izraslo u globalno žarište za biotehnologiju i grad u kojemu je cijena nekretnina gotovo dosegnula one s pariške Lijeve obale? Na čemu počiva simbioza društva znanja, inovacija i poduzetništva u Tromsøu? Kako su nafta i plin ekonomski i demografski oživjeli najsjeverniji grad na svijetu?Žive li u Hammerfestu doista polarni šeici? Kako je biti najsjeverniji katolički biskup na svijetu, držati misu za jednog vjernika, i do 300 kilometara daleko od župne crkve? Koliko je izazovno slikati krajolik bez drveća? Je li uzgoj pustinjskih deva na Visokom sjeveru ludost ili vizija? Kakvo je iskustvo polarnog dana i polarne noći, koliko su Norvežani sa sjevera drugačiji od sunarodnjaka na jugu? Jesu li ubrzane klimatske promjene najveći izazov norveškog Arktika?

Autor dokumentarnog filma snimljena 2019. godine je Dragan Nikolić. Snimatelji su Jure Ožić-Bebek, Davor Kustor i Bojan Draksler, a montažer Igor Šumiga.

Proizvodnja: Odjel IMS-a HTV-a

Repriza ostvarenja na rasporedu je u 23:25 na HTV 1.Dokumentarac osim na Prvom programu HTV-a možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupan.