Skrivene tajne izvora: Florida - kristalni izvori

22. rujna na HRT – HTV 2 u 16:45

Zemlja je dom jedinstvenih mjesta na kojima je život usko povezan s tajanstvenim slatkovodnim izvorima. Nastali u dubinama Zemlje, ovi prirodni izvori tvore ključnu poveznicu s površinom. Hrane tlo i održavaju život.

Dokumentarna serija nas vodi na tri kontinenta kako bismo detaljno istražili tri spektakularne lokacije: najveću podvodnu rijeku na svijetu na filipinskom Palawanu, tajanstveni vodonosnik u pustinji namibijskog Nacionalnog parka Etosha i kristalne izvore s Floride u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istražujući svaki od ovih vodonosnika ujedno ćemo otkriti životinjske vrste čiji opstanak ovisi o tim sustavima: lamantine u rijeci Crystal, pustinjske slonove u Etoshi i čiopice na Palawanu.

Florida - kristalni izvori
Na Floridi je više od tisuću izvora iznjedrilo skup kanala, rijeka i močvara. Jedinstvena je to vodena mreža koja osigurava opstanak brojnih vrsta. Primjerice, simbola lamantina, miroljubivog morskog sisavca kojemu su ove vode savršeno stanište.

No ovi izvori nisu jedinstveni zbog onoga što nam pokazuju, nego zbog onoga što skrivaju. Istraživanje dubina ovog podzemnog vodenog carstva opasna je ali važna pustolovina jer će nam razumijevanje toga kako funkcionira pomoći da ga bolje zaštitimo.

Redatelj  dokumentarne serije DANS LE SECRET DES SOURCES je Jean-Luc Guidoin, a odabrala ju je Mira Vočinkić.