Dnevnik Diane Budisavljević

28. siječnja na HRT - HTV 2 u 21 sat

Nagrađivani film Dnevnik Diane Budisavljević, dugometražni igrani prvijenac redateljice Dane Budisavljević, priča je o zaboravljenoj heroini iz Drugog svjetskog rata, ne onoj koja je bacala bombe i nosila pištolj, već je kao pripadnica građanskog sloja pokrenula akciju u kojoj je iz logora spašeno više od deset tisuća djece. Glavnu ulogu tumači Alma Prica.

Po riječima redateljice, film prikazuje i predratnu građansku klasu u Zagrebu koja je bila multietnička i multikonfesionalna i koja je dala veliki otpor ustašama i fašizmu, a nakon '45. je postala nevidljiva.

Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan 2019. na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio šest nagrada, među kojima i nagradu za najbolji hrvatski film.


Dnevnik Diane Budisavljević

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost.

S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.


Dana Budisavljević (foto: Jasenko Rasol)

Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

U filmu glume i Igor Samobor, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Areta Ćurković te drugi. Scenaristice su Dana Budisavljević i Jelena Paljan, a urednica Lada Džidić Barić.

Film prikazujemo i u petak 29. siječnja na Trećem programu u 22 sata, kada će biti prilagođen slijepim i slabovidnim osobama putem audiodeskripcije.


Nagrade:

MEDIJSKA NAGRADA JUTARNJEG LISTA "ZLATNI STUDIO" - Najbolji igrani film; Najbolja filmska glumica (Alma Prica)
OKTAVIJAN - Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara; Najbolji hrvatski dugometražni igrani film
JERUSALEM JEWISH FILM FESTIVAL - Najbolji dugometražni film
ZAGREB FILM FESTIVAL - Najbolji film za mlade u programu PLUS
SLOBODNA ZONA BEOGRAD - Nagrada publike; Nagrada Human Rights
FILM FESTIVAL COTTBUS - Najbolji debitantski film
FILMSKI FESTIVAL GLUMCA VINKOVCI - Zlatni Orion za najbolju žensku ulogu (Alma Prica)
PULSKI FILMSKI FESTIVAL - Velika Zlatna arena za najbolji film (Produkcijska kuća HULAHOP d.o.o., producentice: Miljenka Čogelja i Olinka Vištica); Zlatna arena za režiju (Dana Budisavljević)
Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film
Nagrada publike Zlatna vrata Pule; Zlatna arena za glazbu (Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz); Zlatna arena za montažu (Marko Ferković)