Opstanak: Odlazak - Njemačka

1. rujna na HRT – HTV 1 u 21 sat
Ponovno prikazujemo dokumentarnu seriju u sedam nastavaka "Opstanak" koja kroz sedam tematskih cjelina obrađuje demografski slom – najozbiljniji problem s kojim se suočava Hrvatska.

Podaci koji pokazuju broj novorođenih, umrlih i iseljenih toliko su negativni da već sada ugrožavaju većinu ključnih segmenata života u Hrvatskoj. Nastave li se ti negativni trendovi, posebno u iseljavanju, i dalje, Hrvatska može očekivati da će za desetak godina stići do brojke od tri milijuna stanovnika, što će ugroziti sve ekonomske, financijske i socijalne sustave.

U 2. epizodi dokumentarne serije Opstanak odlazimo u Njemačku i razgovaramo s ljudima koji su odlučili tamo potražiti svoju sreću. Ta je zemlja još od 60-ih godina prošlog stoljeća tradicionalno odredište Hrvata koji se iseljavaju. Uglavnom je riječ o obiteljima koje imaju djecu, ili su došli s djecom, što njihov povratak u Hrvatsku čini težim i prilično neizvjesnim.

U epizodi Odlazak - Njemačka sudjeluju doc. dr. sc. Tado Jurić - Odjel za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište; prof. dr. sc. Anđelko Akrap - Katedra za demografiju, Ekonomski fakultet; prof. Panu Poutvaara - direktor Ifo Centra za internacionalnu usporedbu i migracijska istraživanja; fra Zvonko Tolić - voditelj Hrvatske katoličke misije Stuttgart Zentrum 2011. - 2019.; Gari Pavković - voditelj Odjela za integracijsku politiku u Stuttgartu; Zrinka Stanić - osnivačica tvrtke Incor za posredovanje pri zapošljavanju i Mario Vinković - šumarski tehničar.

Autor projekta i producent je Dubravko Merlić. Scenaristi su Dubravko Merlić, Željko Matić i Stjepan Šterc, redatelj Ivan Sikavica, direktor fotografije Ante Cvitanović, montažer Ivor Šonje, skladatelj Matej Merlić, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, a urednik Krešimir Čokolić.
Produkcija: Castor Multimedia
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupna.