In memoriam Zvonko Letica: Hvala na pažnji

Četvrtak, HRT3 u 20.40
U povodu smrti Zvonka Letice, uglednog novinara, urednika i publicista, na Trećem proiogramu prikazujemo emiisiju Hvala na pažnji.

Poznati pozdrav Zvonka Letice Hvala na pažnji! postao je sinonim za informativni program Hrvatske radiotelevizije.

Zvonko Letica bio je reporter, komentator i urednik vanjskopolitičke redakcije na Radiju Zagreb od 1950. do 1965., a također i dopisnik JRT-a iz New Yorka. Na Televiziji Zagreb od sredine je šezdesetih do sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća radio političke i dokumentarno-magazinske emisije. Nakon toga radio je i kao dopisnik iz nordijskih zemalja. Autor je nekoliko knjiga i dobitnik brojnih strukovnih priznanja i nagrada.
Umro Zvonko Letica

Zajedno smo 50 godina: Hvala na pažnji - 2006.
Ovo je dokumentarna emisija o jednom od prvih i najznačajnijih novinara u 50 godina postojanja Zagrebačke odnosno Hrvatske televizije.


Nakon novinarskog početka u studentskom listu već 1950. godine počinje raditi na RTZ gdje je realizirao brojne vanjsko-političke komentare, reportaže i dokumentarne emisije. Prvi put je svoj glasoviti pozdrav gledateljima - Hvala na pažnji - izgovorio u jednom izvještaju iz OUN iz New Yorka, gdje je radio na tamošnjoj RTV i izvještavao za RTZ od 1958.-62. Nakon povratka u Zagreb slijedi najznačajnije razdoblje u TV stvaralaštvu Zvonka Letice - brojni vanjsko-politički komentari i njegove poznate dokumentarne serije "Objektiv 350" i "Stop".

Stalno se bavio i teorijom televizijskog novinarstva, pa je tako i nastala jedinstvena knjiga kod nas "TV novinarstvo", izašla 2003. I danas nakon više od 50 godina bavljenja novinarstvom i TV medijem Zvonko Letica piše i priprema se za snimanje još jednog dokumentarnog filma o poznatoj korčulanskoj "Moreški". Zvonko Letica živi i radi u Dubrovniku i u Lumbardi na Korčuli gdje je i snimljena emisija "Hvala na pažnji".

Režija: Miljenko Bukovčan
Urednik: Silvije Hum