Harry Potter i zatočenik Azkabana

8. siječnja na HRT2 u 21 sat - američko-britanski film Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004.

Pred nama je večeras treći nastavak fascinantne priče, a pred Harryjem treća godina u Hogwartsu i uzbudljivih je pustolovina na pretek. Harry ima 13 godina, a nad njegovom sudbinom nadvit će se mračna tajna iz prošlosti.

Serijski ubojica Sirius Black pobjegao je iz tvrđave Azkaban - čarobnjačkog zatvora. Harryjev život je u opasnosti kad sazna da je Siriusa Blacka poslao lord Voldemort kako bi ga ubio.

Harryja hvataju stotine dementora, čudovišnih mističnih zatvorskih čuvara. Uz pomoć prijatelja, Harry odlučuje saznati pravu istinu o Siriusu Blacku. Bit će mu potrebna sva hrabrost, čarolija i potpora kako bi našao odgovore.Ovo je treći od osam filmova koji su utemeljeni na seriji romana o Harryju Potteru spisateljice J.K. Rowling. Sedam knjiga o malom čarobnjaku prodano je u više od 500 milijuna primjeraka širom svijeta, što je čini najprodavanijim književnim serijalom svih vremena.

Prije J. K. Rowling niti jedan književnik nije postao milijarder samo zahvaljujući svojim knjigama. Čak niti čuveni Stephen King. No, zanimljivo je da je ispala s Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu jer dio svog bogatstva dala u humanitarne svrhe - navodno 160 milijuna dolara.

Redatelj trećeg nastavka je Alfonso Cuarón. Zanimljivo je da u trenutku kada mu je stigla ponuda da režira Harryja Pottera, Cuarón nije pročitao ni jednu knjigu, niti gledao do tada snimljena dva filma. U ugovoru koji je potpisao s kompanijom Warner Bross postoji klauzula da redatelj ne smije psovati na snimanju zbog djece koja glume u filmu. 

Cuaróna možemo vidjeti u filmu kao čovjeka koji sjedi i drži svijeće u sceni u kojoj Harry Potter ulazi kod madam Rosmerte.

Umjesto preminulog Richarda Harrissa ulogu Albusa Dumbledorea preuzeo je  Michael Gambon. Malo je poznata činjenica da se u ovom filmu pojavljuje i jedna rock zvijezda - Ian Brown, frontmen grupe The Stone Roses - jedan je od gostiju u pubu Leaky Cauldron.

U ovom nastavku pojavljuju se dementori - zatvorski čuvari. Oni su navodno nastali na Joanninom viđenju depresije i njene borbe sa ovom bolešću.

Ideja za tetovažu Siriusa Blacka došla je iz ruskih zatvora, a nosile su je osobe kojih bi se trebalo bojati.
Kada je objavljena knjiga "Harry Potter i zatočenik Azkabana" u Velikoj Britaniji izdavači su odlučili da je ne prodaju dok ne završi školska godina, kako bi učenici uspjeli pripremiti završne ispite.

"Harry Potter i zatočenik Azkabana" nominiran je za Oscara 2005. u dvije kategorije, za glazbu i vizualne efekte.

Na dodjeli 'First Light Awards' 2011. djeca u dobi od 5 do 15 godina ovaj su film proglasila filmom desetljeća.

U filmu fantastike glume Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Richard Griffiths, Gary Oldman, Maggie Smith, Emma Thompson. Scenarij je napisao Steve Kloves prema romanu J.K. Rowling, a režiju potpisuje Alfonso Cuarón.

U srijedu u istom terminu na rasporedu je film Harry Potter i plameni pehar.

Ovom prilikom pozivamo svu djecu i mlade da nam se pridruže u otkrivanju tajni čarobnjaka iz Hogwartsa, te da filmovi postanu inspiracijom za sve one koji požele tijekom školskih praznika s nama podijeliti svoju kreativnost. Crtane radove šaljite nam u inbox naše Facebook stranice.