Schindlerova lista - drama

27. siječnja na HRT – HTV 2 u 21 sat

Krakov, Poljska. Oskar Schindler pronalazi u Drugom svjetskom ratu savršenu priliku za stjecanje profita. Otvara tvornicu posuđa i zapošljava Židova Itzhaka Sterna kao računovođu, no stravični zločini sunarodnjaka natjeraju ga da promijeni stav prema žrtvama rata.

Preobraćeni tvorničar pruža i ostalim radnicima utočište, no kratkotrajnu sigurnost tvornice početkom 1941. prekida otvaranje geta. Dvije godine kasnije geto zamjenjuje okrutna realnost radnog logora, a Schindler dolazi u nemoguć položaj poslovanja s okrutnim upraviteljem logora, pripadnikom SS-a Amonom Göthom.
Schindlerova lista je potresno svjedočenje o holokaustu. Film je sjajno režiran. Priča o intrigantnom i kompleksnom Nijemcu Oskaru Schindleru izložena je stupnjevitim psihološkim profiliranjem koje je istaklo njegov razvojni put od ratnog profitera do osobe koja je spasila stotine života. Liam Neeson pokazao se savršenim izborom za ulogu snalažljivog tvorničara, a svoju ulogu izvrsno je odglumio i Ralph Fiennes kao SS-ov upravitelj logora Göth. U ostvarenju glume i Ben Kingsley, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz i drugi.

Riječ je o jednom od najimpresivnijih ostvarenja Stevena Spielberga, iznimno discipliniranom i kvalitetnom filmu koji se može pohvaliti sjajnom crno-bijelom fotografijom snimatelja Janusza Kaminskog (Uhvati me ako možeš, Jerry Maguire) i glazbom slavnog Johna Williamsa (Terminal, JFK). Jedan od producenata filma je i Branko Lustig (Hannibal). Scenarij su napisali Steven Zaillian i Thomas Keneally.

Među brojnim Oscarima "Schindlerova lista" (SCHINDLER'S LIST, 1995.) osvojila je Oscare za najbolji film, režiju i glazbu. Neki kritičari smatraju da je film mnogo uspjeliji kao potresan prikaz rata i podsjetnik na grozote holokausta nego kao portret Oskara Schindlera, stvarne povijesne osobe. Izašla je i knjiga povjesničara Davida M. Crowea u kojoj on narušava autoritet filmskog Schindlera.