Vijesti iz kulture i tijekom ljeta na Hrvatskoj radioteleviziji

Vijesti iz kulture odlukom novoga programskog vodstva Hrvatske radiotelevizije (HRT) nakon dvogodišnje stanke odnedavno se ponovno prikazuju na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) poslije trećega Dnevnika. Emisija će se u redovitome terminu emitirati i tijekom predstojećih ljetnih mjeseci i pratit će sve ljetne kulturne manifestacije. Vijesti iz kulture uređuju i vode Zrinka Turalija Kurtak, Ljiljana Saucha i Maja Njirjak.

Povratak naših Vijesti iz kulture na Prvi program Hrvatske televizije smatram vrlo važnim za javnu televiziju. Naime, jedna je od njezinih temeljnih zadaća ne samo informirati, nego i obrazovati gledatelje i cjelokupnu javnost. Kultura je važan dio svakoga društva te u Vijestima iz kulture uvijek nastojimo publiku upoznati s najvažnijim događanjima iz cijele Hrvatske. To ostvarujemo zahvaljujući sjajnoj suradnji s kolegama iz naših dopisništava te u suradnji s novinarima u zagrebačkoj redakciji, među kojima su Mira Marenić Toljan, Lina Kežić, Sanja Šegedin Miriovsky, Oka Ričko, Ljiljana Saucha, Inja Svetl, Jasna Coce, Maja Njirjak i Maroje Vučićević, ističe Zrinka Turalija Kurtak.

Dodaje kako je jedan od ciljeva ujedno i „decentralizirati kulturu“. Urednice, naime,  žele pokazati kako i u malim gradovima kultura postoji i kako postoje događaji koji se trebaju dovesti na male ekrane. U osam minuta, koliko HRT-ove Vijesti iz kulture traju, uvijek bude zanimljivih informacija, ali i gostiju, a nerijetko se događa da se sam sadržaj mijenja netom prije emisije jer Vijesti iz kulture upravo su ono što im samo ime kaže – vijesti, pa tako prate sva aktualna zbivanja uključujući ona u vezi s kulturnom politikom, a ne samo izložbe, koncerte, predstave i predstavljanja, napominje Zrinka Turalija Kurtak.

Nakon dugoga, 37-godišnjega staža na Hrvatskoj radioteleviziji, Ljiljana Saucha kaže kako se pronašla upravo u Vijestima iz kulture. Radila sam i na Dnevniku i Hrvatskoj danas, bila i u dječjemu i radijskomu programu, no najviše me vesele ove naše vijesti. Tu sam se, eto, pred kraj karijere, pronašla. Radim ono što me veseli, uživam pratiti glazbu i imam osjećaj da je sve vodilo tomu da spojim ugodno s korisnim, ističe Ljiljana Saucha.

Ljeto je prepuno događaja koji s kopna sele na mora, pa se tako i ova ekipa priprema za brojne festivale  koji im slijede, kako u domovini, tako i izvan granica Hrvatske. Osim što vodi i uređuje Vijesti iz kulture, Maja Njirjak ostala je vjerna i reporterskome poslu, pa je tako izvješćivala s brojnih filmskih festivala, od onih u Cannesu, Veneciji i Berlinu do Sarajevskoga filmskog festivala. Ovo će ljeto također biti prepuno različitih festivala koje ćemo sve popratiti, a posebno me veseli što Vijesti iz kulture nastojimo približiti širokoj publici te se tako ne bavimo samo uobičajenim kulturnim događajima, nego pratimo i urbanu i alternativnu kulturnu scenu, ističe Maja Njirjak.

Iz redakcije je dosad izišlo oko 5000 emisija jer su Vijesti iz kulture započele s emitiranjem još prije deset godina, mijenjale su termine, formu i programe, ali nikad ono bitno – sadržaj i cilj – približiti kulturu što većemu broju gledatelja. Danas su jedina takva emisija na svim nacionalnim televizijama i u potpunosti ispunjavaju ulogu Hrvatske radiotelevizije kao javnoga medijskog servisa, a o tome koliko je emisija uspješna, najbolje govore reakcije gledatelja.

Često nam se javljaju gledatelji. Neki kažu da iako inače nisu neki ljubitelji kulture, s velikim zanimanjem pogledaju naše vijesti, ostaju uz male ekrane nakon Dnevnika da bi dobili brzinski uvid u sva kulturna zbivanja. To me posebno veseli jer smo očito uspjeli podići svijest o kulturi kao takvoj, pojačati zanimanje za nju i pokazati ljudima da ona nije samo neki ukras na torti, nego način života, zaključuje Zrinka Turalija Kurtak.