Dnevnici HRT-a pristupačniji osobama oštećena sluha

Dnevnici HRT-a pristupačniji su osobama oštećena sluha nego što su bili do sada!

Naime, osobe oštećena sluha Dnevnike Hrvatske televizije dosad su mogle pratiti uz titlove na teletekst stranici 888. Ondje je aktivna prilagođena tekstualna forma koja prati sadržaj programa/emisije kao pomoć u razumijevanju i ostvarivanju što potpunijeg dojma za osobe oštećena sluha.

Budite uz novi Dnevnik HTV-a

Od 2. ožujka osobe oštećena sluha koje HRT-ove programe prate putem zemaljskih odašiljača sva tri Dnevnika HRT-a (u 12, 19 i 22 sata) na svojim prijamnicima mogu pratiti aktivirajući tzv. DVB titlove. Oni su vizualno znatno prihvatljiviji u odnosu na titlove koji se emitiraju putem teletexta, a reakcije korisnika nakon testiranja DVB titlova koje je HRT proveo bile su izuzetno pozitivne.

DVB titlovi se uključuju/isključuju pritiskom tipke na daljinskom upravljaču TV prijamnika koja nosi oznaku SUBTITLE ili STTL, ali može imati i druge oznake, ovisno o proizvođaču.

Također, središnji Dnevnik HRT-a u 19 sati koji se emitira istodobno na Prvom i Četvrtom programu, na 4. programu ima prevoditeljicu za osobe oštećena sluha koja simultano prevodi na znakovni jezik.

Time je HRT svojim korisnicima oštećena sluha osigurao još jednu mogućnost za praćenje najvažnijih informativnih emisija.